امروز: یکشنبه 06 فروردين 1396 برابر با 26 مارس 2017

آخرين اخبار

روی

دسترسی زیستی روی از طریق رژیم های گیاهی به دلیل محتوای بالای اسید فیتیک پایین تر از رژیم های غیر گیاهی است (1) و به همین دلیل نیاز برخی گیاهخواران که رژیم شان غالبا از غلات و بقولات فراوری نشده غنی از فیتات تشکیل شده ممکن است بیش از آنچه توسط مراجع دولتی اعلام شده است باشد. (2)

فیتات به عنوان اصلی ترین مانع دسترسی زیستی روی شناخته می شود (3 و 4). سایر عوامل بازدارنده عبارتند از اگزالات، فیبر، EDTA و پلی فنول ها مانند tanins. (5)

فیتات دسترسی زیستی روی را کاهش میدهد. علات کامل در مقایسه با محصولات تصفیه شده حاوی مقادیر بالاتری از روی هستند و در نتیجه به رغم محتوای فیتات بیشتری که دارند، میزان قطعی روی جذب شده از غلات کامل بالاتر از غلات تصفیه شده است.(21)

تاثیر فیتات در وضعیت روی در بدن غالب گیاهخواران ناچیز است. جذب روی از وعده های غذایی غنی از فیتات معمولا کمتر از 15% است (6).


غلبه بر عامل فیتات

فرآوری غذاها مثلا جوانه دار کردن حبوبات می تواند دسترسی زیستی اهن و روی را افزایش دهد (7-10). خیساندن و جوانه دار کردن، محتوای فیتات را کاهش داده و میزان روی جذب شده را 2 برابر میکند. بطور خلاصه، اعمال فرآیند های ور آوری نان ها و پروردن کردن فراورده های سویا (تمپه و میسو) نیز جذب روی بالا میبرند. (10-13)


پروتئین جذب روی بالا میبرد و در نتیجه غذاهای حاوی مقادیر بالای پروتئین و روی مانند بقولات و آجیل، هم میزان روی مصرفی را بالا میبرند و هم میزان جذب انرا افزایش میدهند. (13).بهبود دهندگان جذب روی عبارتند از اسیدهای امینه ای همچون Histidine و cysteine (14)


تامین روی از منابع گیاهی:


غلات کامل و بقولات تنوعی غنی از فیتوکمیکال ها و آنتی اکسیدانت هایی را فراهم میکنند که خطر ابتلا به بیماری های قلبی رگ، فزون تنشی، سرطان و دیابت را کاهش میدهند (15). به علاوه، این غذاها منابع خوبی برای آهن و روی هستند.

منابع گیاهی روی عبارتند از: غلات، ، محصولات سویا، بقولات و حبوبات، دانه ها، آجیلکره آنها مانند کره بادام زمینی همگی منابع خوبی از روی هستند.

پس کافیست:

- غذاهای غنی از روی مصرف کنید: غلات کامل، حبوبات و بقولات، غلات صبحانه غنی شده، دانه ها و آجیل

- به جای علات تصفیه شده ار غلات کامل استفاده کنید

- قبل از طبخ حبوبات، انها در آب بخیسانید تا دسترسی زیستی روی بهبود یابد.


رژیم های گیاهی که به خوبی برنامه ریزی شده اند به سادگی میزان روی پیشنهادی لازم را دریافت خواهند داشت. (21)

نتیجه گیری

رژیم های گیاهخواری معمولا حاوی مقادیر کافی از روی و آهن هستند. یک رژیم گیاهی که به درستی برنامه ریزی شده باشد می تواند به سادگی نیازهای فیزیولوژیکی بدن برای آهن و روی را تامین کند. به علاوه، مطالعات نشان داده که سطوح سرم روی و روی در مو و بزاق گیاهخوان (معیاری برای سنجش وضعیت روی بدن فرد) در بازه نرمال هر پارامتر است (16-18)

وضعیت نامطلوب روی و اهن در زنان باردار و شیرده، کودکان خردسال، نوجوانان و افراد مسن را باید مد نظر داشت (19 و 20). مصرف غذاهای متوازن که از خوراکی های متنوعی تشکیل شده اند (شامل غلات کامل یا غنی شده، بقولات و حبوبات) عنصری مهم برای تامین نیازهای آهن و روی تمام گروه های سنی یاد شده است.

http://forum.vegankind.ir/forum53/thread837.html#post2220

ارسال نظر